top of page
 • Forfatterens bildeutleiehjelp.no

Leie ut på Airbnb i Oslo? Komplett Airbnb Utleie Guide 2024

Mange drømmer om å leie ut leilighet på Airbnb, og starte sin egen Airbnb utleie business. Oslo er et veldig ettertraktet miljø og det er mange turister som besøker byen i løpet av året. Har du et rom til overs, eller reiser du mye og får aldri brukt boligen selv? Da er Airbnb en ypperlig mulighet for deg. 


Siden Airbnb åpnet dørene i San Fransisco i 2008, har det blitt den mest populære markedsplassen for å leie ut leiligheter og er per dags dato aktiv i 220 land. Bare i Oslo ligger det nå ute 300 leiligheter og det er spesielt stor pågang i sommermånedene. 


I denne artikkelen går vi gjennom det grunnleggende og viser deg hvordan du kan leie ut rom på Airbnb eller leie ut leilighet på airbnb, og hvordan plattformen i sin helhet fungerer. Vi skal også se på ulemper og fordeler, og Airbnb utleie-regler. Basically, alt du trenger å vite når du skal leie ut på Airbnb.  


airbnb utleie oslo

Innhold

 1. Airbnb utleie  - Hva er Airbnb?

 2. Hvordan leie ut på Airbnb?

 3. Airbnb-utleie regler 

 4. Airbnb utleie forsikring

 5. Skatt på Airbnb utleie

 6. Fordeler og ulemper med å leie ut på Airbnb

 7. Ofte stilte spørsmålAirbnb utleie - Hva er airbnb?

Airbnb er en nettbasert markedsplass som forbinder personer som ønsker å leie ut sine private boliger med personer som leter etter overnatting, som regel for kortvarige opphold. Airbnb tilbyr verter en relativt enkel måte å tjene inntekter på sine leiligheter. Utleie via airbnb er en genial måte å tjene penger på sine private boliger, og åpner nye dører for deg som ønsker å starte en egen Airbnb utleie bedrift. Dette kan hvem som helst begynne med og har blitt veldig populært de siste årene. I dag tilbyr Airbnb mer enn 7 millioner utleieboliger i 100 000 byer og over 220 land.


Utleie via Airbnb er genialt for boligeiere som ønsker å leie ut sine leiligheter til Airbnb-gjester, fordi markedsplassen tar seg av alt du trenger. Selv om det kan virke som en tidig og stressende prosess, er det en av de enkleste måtene å tjene ukentlige eller månedlige inntekter på. Det eneste du trenger å gjøre er å stille ut boligen din, ta gode bilder, beskrive hvilken type bolig du har (hus, leilighet eller gjesterom), og sette prisen per natt du vil ha for det du leier ut. Tilbyr du frokost til gjestene? Har boligen inkludert Internett eller TV-pakke? Må de betale et forsikringsbeløp for å dekke eventuelle skader? Når skal gjestene sjekke ut?, osv.


Det er slike ting du må tenke på når du skal leie ut din bolig eller boenhet, men utenom det er det en ganske enkel prosess, der Airbnb gjør det lettere enn noen gang å starte egen Airbnb utleie business. Hvordan leie ut på airbnb? 

For å kunne leie ut på Airbnb, må du først og fremst ha tilgang på en bolig eller boenhet. Enten du er selveier eller bor i et borettslag, kan du når som helst lage deg en Airbnb-konto og legge ut boligen for Airbnb utleie. Det er helt gratis å lage en konto og du betaler kun når noen leier hos deg. 


Slik blir du Airbnb-vert

 • Opprett en konto. Søk på nettet på Airbnb.no for å opprette en konto. Skriv kort om hvem du er og hva du tilbyr. 

 • Gå til fanen «Bli vert» ...

 • Som host på Airbnb kan man velge, eller bli enige med de som skal leie, om man skal være tilstede når gjestene kommer eller ikke.

 • Ta gode bilder, vis frem boligen og skriv en beskrivelse på hva du tilbyr gjestene

 • Sett deg inn i reglene og sjekk om boenheten kan leies ut eller ikke. (Dersom du er usikker på reglene, kan du sjekke lengre ned i teksten der vi har skrevet om dette). 

 • Når du blir en vert på Airbnb må du betale et fast tjenestegebyr på 3% av bestillingens delsum 

 • Leier en gjest et rom eller boligen din, må de betale 14% av bestillingens delsum


NB. Dette er viktige avgifter som gjør at Airbnb kan støtte deg som vert og gjøre at du kan drive din virksomhet Airbnb-utleie regler 

For å kunne leie ut på airbnb, er det noen Airbnb utleie regler du må følge. Har du ikke privat bolig eller eier deler av en bolig, kan det være lurt å lese deg opp på de forskjellige reglene. 


Borettslag 

Dersom du ikke eier bolig privat, men bor i et borettslag kan du leie ut rom på Airbnb eller hele leiligheten. Fra Januar 2020 tredde det i kraft en ny lov som tilsier at du har lov til å leie ut boligen 30 døgn i året, uten samtykke fra styret. For å kunne leie ut på Airbnb må du selv bo i boligen, men trenger ikke være til stede selv under utleieperioden. 


Seksjonssameie 

Er du en seksjonseier er det noen andre regler som gjelder. Bor du i seksjonssameie kan du ikke bedrive korttidsleie mer enn opptil 120 dager årlig. Dette vil si at det er kun lov til å leie ut på Airbnb på døgn- eller ukentlig basis i inntil 30 dager sammenhengende. Med andre ord, kommer det an på sameiet. 

 

Rengjøring

Når du skal leie ut leilighet på Airbnb eller leie ut rom på Airbnb må du betale et fast tjenestegebyr på 3% av bestillingens delsum. Delsummen er prisen du tar per natt, pluss eventuelle valgfrie gebyrer du legger til, som for eksempel rengjøringsgebyr. Dette inkluderer ikke Airbnb sine gebyrer og skatter. Når gjesten skal leie din bolig og har bestemt datoene, vil det komme opp et rengjøringsgebyr i den totale prisen. Dette gebyret dekker utvask av leiligheten. Rengjøring og vasking kan du enten gjøre selv eller så kan du ansette noen. Airbnb utleie forsikring

Hvis du tenker å leie ut boligen din gjennom en tjeneste som Airbnb, er det noen ting du bør vite. Det er nemlig flere aspekter knyttet til forsikring som du bør være klar over. For eksempel, hva skjer hvis noe blir ødelagt i boligen eller stjålet under utleie perioden? 


Dessverre så tilbyr ikke Airbnb egen forsikring til sine brukere, men du kan benytte deg av noe som heter vertsgaranti, eller AirCover. Vertsgaranti

Dette er en veldig begrenset garanti og dekker ikke verdigjenstander som smykker, penger, verdipapirer og dyr kunst. Videre defineres ikke “vertsgarantien” som en vanlig forsikring, som vil si at den ikke er underlagt forsikringsavtaleloven. Med andre ord er Airbnb vertsgaranti kun et supplement til en ordinær innbo eller utleieforsikring. Selv om vertsgarantien dekker noe som ryddig utleieforhold, finnes det flere begrensninger og det er ingen forsikring i seg selv. 


Løsningen er å ha en bra forsikring ved siden av når du skal leie ut på Airbnb. Ta kontakt med ditt ordinære forsikringsselskap og sjekk om de dekker Airbnb utleie. 


Oppstår det skader under utleieperioden, eller om noe blir stjålet/ødelagt må du ta kontakt med Airbnb så fort som mulig, slik at du kan sjekke om skadene dekkes av vertsgarantien. Skatt på airbnb utleie 

Som med all inntekt må du også betale skatt for å leie ut boligen din på markedsplassen. Det er noen skatteregler airbnb-utleiere må forholde seg til. Hvor mye dette er kommer an på hvor mye du tjener på din airbnb utleie. Dette må du betale i skatt når du skal leie ut på airbnb

Kortidsleie: 

 • Inntekter på opptil 10.000 kroner per år er skattefritt. 85% av utleieinntekter over 10.000 kroner er skattepliktige. Som vil si at dersom du har en årlig inntekt på 45.000 kroner (fra 2023) må du betale 22% skatt. Skatten øker jo høyere inntekt du får ved å leie ut rom på Airbnb eller leie ut leilighet på Airbnb. 


Boligeiere velger gjerne korttidsleie i begynnelsen når de skal leie ut med Airbnb som ses på som en biinntekt, og dermed er skatteprosenten mye lavere enn ved langtidsleie. Så lenge leieperioden ikke overstiger 30 dager, blir dette sett på som korttidsleie. 


Langtidsleie

 • Det er når privat Airbnb utleie går over til næringsvirksomhet at skatteprosenten økes. Som vil si at hvis du driver med utleie i en større skala, må du regne med at skatten kan øke til så mye som 50% på leieinntektene. 


Hvorvidt dette vil gjelde for deg eller ikke, kommer an på hvor mange boenheter du planlegger å leie ut. Dette kan man sjekke selv på Airbnb, (hvor mye leieinntekter per år) eller ta kontakt med skatteetaten dersom man er i tvil om hvor mye man skal betale i skatt.  Fordeler og ulemper med å leie ut på airbnb 

Airbnb er i hovedsak billigere enn hotell, som er en av grunnene til at det er veldig populært for besøkende eller turister. Det finnes både fordeler og ulemper med Airbnb-utleie. De skal vi se på nå, slik at du kan sammenligne. 


 • Fordeler

Airbnb kan absolutt være en god ide om du reiser mye i løpet av året eller planlegger en lengre reise. Den største fordelen med Airbnb utleie, er at du selv har kontroll over når du vil leie ut og få inntekter, og når du selv ønsker å benytte deg av boligen din. Dette er hvorfor mange velger å leie ut med Airbnb, fordi det gir ekstra inntekt i uken eller måneden, istedenfor at boligen står helt tom resten av året. Disse inntektene vil også dekke eventuelle utgifter som strøm og nedbetaling av lån/husleie. Det er en vinn-vinn situasjon og du taper ikke noe på det. 


Dersom du velger Airbnb utleie kan du sette dine egne husregler, og dette kan være alt fra at du ikke vil ha husdyr, røykere til at gjester ikke skal ha besøk/fest. Du kan også bestemme hvor mange gjester du vil ha i boligen, og om de skal sjekke inn selv via en nøkkelboks og instrukser. Skal gjestene leie over en lengre periode, kan du vurdere om du skal gi de rabatt eller ikke. 


 • Ulemper

Selv om det er mange fordeler med å leie ut med Airbnb, finnes det også noen ulemper. 


 1. Det er ingen garanti for at gjestene som leier boligen din er folk som rydder etter seg, respekterer boligen din eller husreglene. Når du har gitt gjesten tilgang til boligen din, kan det være at møbler eller interiør i leiligheten ikke vil se like bra ut som da du leide ut boligen, for eksempel skade eller stjålne gjenstander. 

 2. Vertsgarantien eller AirCover fra Airbnb vil ikke fungere som en vanlig forsikring med rettigheter, fordi den ikke er underlagt forsikringsavtaleloven. Dersom det skulle skje noe med boligen din har du ingen rettigheter og kan heller ikke klage til Finansklagenemda. Slik kan utleiehjelp.no hjelpe deg med Airbnb utleie i Oslo

Vi i Utleiehjelp hjelper deg med utleie av din bolig gjennom Airbnb og gjør det mulig for deg å tjene penger på korttidsleie uten at du trenger å administrere det selv. Vi tar oss av alt det praktiske knyttet til korttidsleie, som å ordne med renhold, innsjekk og utsjekk og ikke minst kommunikasjon. 


Hvilke tjenester vi tilbyr


 • Personlig service - Vi besøker leiligheten din, gir råd og veiledning og forklarer utleieprosessen med Airbnb. 

 • Profesjonelle bilder - Vi tar oss av bildene, lager og optimaliserer annonse for best mulig resultat. 

 • Nødvendigheter - Skulle det gå tomt for nødvendigheter som dopapir, såpe, sjampo osv, tar vi oss av dette. Vi fyller på når det trengs. 

 • Kommunikasjon - Dersom du ikke ønsker å være i direkte kommunikasjon med gjestene tar vi oss av den delen - før, under og etter oppholdet. 

 • Nøkkeloverlevering - Vi leverer en sømløs og fleksibel levering av nøkler til gjestene. 

 • Oslo-guide - Velger du vår tjeneste får du også med en “Miniguide to Oslo”, som gir deg tips og råd til hva gjesten bør se, spise og oppleve når de er på besøk i Oslo. 

 • Rengjøring - Vi stiller også med vaskepersonell og rengjøring av boligen din. 

 • Ekstra inntekt - Istedenfor at boligen din står tom gir vi deg muligheten til å tjene penger på den. Vi tar oss av alt arbeidet for deg og du sitter igjen med inntektene. utleie airbnb skatt og regler


Ofte stilte spørsmål

Hva er Airbnb?

Hvordan leie ut på Airbnb?

Koster det noe å bruke Airbnb?

Hvor mye kan jeg tjene på Airbnb?

Hvor mye skatt må jeg betale for Airbnb utleie?

Har Airbnb forsikring og dekker de eventuelle skader?

Hva er vertsgaranti eller AirCover?

Hvor lenge kan jeg leie ut min bolig?


107 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page